PASTERIZATOR

PONUDBA PASTERIZATORJEV

pasterizator 30/6

Past

 

komplet vsebuje:

  • inox spirala – 6 m
  • inox pokrovka za lonec 30 lit (380 mm)
  • termometer fi-80
  • kroglični zasun
  • plastična cev za natakanje
  • navodilo za uporabo
  • dostava na dom (na območju Slovenije)

cena: 195 €
cena v kompletu z emajliranim loncem (30L):  225€

pasterizator 40/6

past-S

 

komplet vsebuje:

  • inox spirala – 6 m
  • inox pokrovka za lonec 40 lit (445 mm)
  • termometer fi-80
  • kroglični zasun
  • plastična cev za natakanje
  • navodilo za uporabo
  • dostava na dom (na območju Slovenije)

cena: 195 €

pasterizator 40/12

Past-06-net

 

komplet vsebuje:

  • dvojna inox spirala – 12 m
  • inox pokrovka  za lonec 40 lit (445 mm)
  • termometer fi-80
  • kroglični zasun
  • plastična cev za natakanje
  • navodilo za uporabo
  • dostava na dom (na območju Slovenije)

cena: 245 €

pasterizator X/6

Past-pravokotni-net

 

komplet vsebuje:

  • inox spirala – 6 m
  • inox pokrovka prilagojena za vašo posodo (oz. kotel)
  • termometer fi-80
  • kroglični zasun
  • plastična cev za natakanje
  • navodilo za uporabo
  • dostava na dom (na območju Slovenije)

cena:  195 €
cena za dvojno spiralo (12m):  245€

pasterizator 50/6 v kompletu s kotlom

past-kotel-net

 

komplet vsebuje:

  • inox spirala – 6 m
  • inox pokrovka za emajliran kotel (40L)
  • termometer fi-80
  • kroglični zasun
  • plastična cev za natakanje
  • emajliran kotel (40L) z inox obodom in plinskim gorilnikom (8 kW)
  • navodilo za uporabo
  • dostava na dom (na območju Slovenije)

cena: 375 €
cena za izvedbo z dvojno spiralo (12m): 425€

OPIS

Past-net
Sok-net

 

Pasterizator za sok 

je priprava, s katero lahko učinkovito pasteriziramo večje količine različnih sokov. Vitalni del naprave je 6 m dolga inox spirala, ki je med uporabo potopljena v vrelo vodo.
Bistvo je v tem, da se sok, ki teče po spiralni cevi, hitro segreje na predpisano temperaturo (jabolčni sok npr. – 75 °C), po ustekleničenju pa zopet čim hitreje ohladi, da bi tako ohranil naravni okus in čim več hranilnih snovi.
Pasterizator običajno uporabljamo v kombinaciji s 40-litrskim kotlom (Kebrčkom), v katerem segrevamo vodo s pomočjo plinskega gorilnika. Lahko pa namestite pasterizator tudi na kakšen drug večji kotel (za kuhanje žganja ali krme). V tem primeru po potrebi prilagodimo velikost pokrovke odprtini na vrhu kotla.

UPORABA

Na mizo oz. na kakšno drugo višjo podlago postavimo (plastični) kanister s pipo in ga povežemo s prostim priključkom na pasterizatorju. V kanister nalijemo sveže stisnjen sok.

Kotel do vrha napolnimo z vodo in segrevamo z večjim plinskim gorilnikom (8 kW ali več).
Spiralo pasterizatorja potopimo v vodo, tako da pokrovka sede na rob kotla.
Čez čas, ko je voda v kotlu že precej topla, odpremo obe pipi, tako da sok počasi neovirano teče preko spirale.
Dokler se ne vzpostavi prava temperatura (75-80 °C), točimo sok v vedro ali večjo posodo in ga kasneje, ko se temperatura ustali, zlijemo nazaj v kanister s svežim sokom. Namesto soka lahko med zagrevanjem kotla teče skozi spiralo tudi voda. Pretok je potreben zato, ker sicer termometer na pasterizatorju ne kaže prave temperature (običajno kaže nižjo temperaturo, medtem ko voda v kotlu že vre!)
Poleg kotla si pripravimo potrebno količino čistih (sterilnih) steklenic in zamaškov ter kad s hladno vodo. Ko se sok ogreje na potrebno temperaturo (glej termometer!), začnemo polniti v steklenice, pomočnik pa nam jih zapira in polaga v hladno vodo, da se sok čim hitreje zopet ohladi. Ko se temperatura ustali na predpisani ravni (75-80 °C), skušamo polniti steklenice čim bolj enakomerno, ker neenakomerno iztekanje soka povzroča spremembo temperature.
Kapaciteta pasteriziranja zavisi od moči gorilnika in se običajno giblje med 60 in 80 lit/h.
Po pripovedovanju uporabnikov je uporaba pasterizatorja zelo enostavna, predvsem pa zanesljiva in učinkovita.

VARNOST

Pasterizator sme uporabljati le odrasla oseba, opremljena s potrebnimi zaščitnimi sredstvi (delovna obleka, škornji, rokavice). Oseba, ki nataka vroč sok v steklenice, naj obvezno uporablja rokavice in škornje.
Vsa oprema (kotel, obod kotla, pasterizator, plinski gorilnik, polne steklenice) je med delom zelo vroča, zato lahko vsak nepreviden oz. nezaščiten dotik povzroči opeklino!

Garancija je 3 leta.

pokličite – 041 631 742